⏳ Status-beskjeder
Status på mva i Accountflow April 2022
Oppdatert over en uke siden

Intro

Accountflow har i løpet av første kvartal jobbet på spreng med å få integrert en løsning som kan hente den nye mva-meldingen som ble introdusert i 2022.

Denne erstatter den tidligere Skattemeldingen for merverdiavgift. Den har et nytt oppsett og struktur som har måttet komme på plass, samt ny påkrevd bruk av ID-Porten i forbindelse med at den nye riggen til Skatteetaten nå kjører på Altinn3-plattformen.

Den nye mva-modulen i Accountflow for 2022 har vært på plass siden slutten av mars, og er tilrettelagt for at brukeren skal kunne hente mva-meldinger rett fra Skatteetaten sin tjeneste og inn til Accountflow.

Hvordan ny mva-melding fungerer

Ved å trykke på knappen for "Hent mva-melding" vil du bli sendt videre til ID-porten for autentisering. Etter pålogging blir du sendt tilbake til Accountflow, som da laster ned mva-meldinger for samtlige selskaper du har tilgang på i Altinn og Accountflow.

Accountflow vil deretter sammenligne tallene som er hentet ut fra mva-meldingen mot det som er bokført i hovedboken.

Hva Accountflow ikke støtter per i dag i forbindelse med mva

Til tross for leveransen i mars er vi ikke i mål med alt som skal til for å få mva-avstemming til å fungere i Accountflow. Det jobbes med å få oppgradert modulen ytterligere, og vi estimerer å ha det meste på plass i rimelig god tid (midten av mai) før innsending av neste mva-termin (T2-2022). EDIT: Vi er dessverre forsinket med leveransen, og forventer å ha denne klar til medio juni 2022.

Mva-elementer som ikke støttes per i dag

• Mva-melding med spesifikasjon (Tap på fordringer osv.)

• Mva-melding med forholdsmessig fradrag (Visning av innrapporterte rader hvor dette blir spesifisert i rapporten.)

• Mva-melding med manglende hovedbokstransaksjoner (Dette henger igjen fra tidligere mva-modul.)

• Gjenstående mappinger av manglende koder opp mot mva-meldingen (Dette henger også igjen fra tidligere mva-modul.)

• Signeringsopplysninger (Hvem som har signert mva-meldinger.)

• Mva-meldinger med annen frekvens enn annenhver måned

Årsaken til manglende støtte for forholdsmessig fradrag er at dette krever et nytt mappingoppsett opp mot hva regnskapsystemene rapporterer på, som igjen må mappes opp mot hva man har brukt av lokale mva-koder på klienten på regnskapssystemet dette gjelder.

Videre henger de samme følgefeilene fra tidligere hvor vi ikke fanger opp transaksjoner på riktig måte i bokføringsbilag. Dette gjelder spesielt tilfeller der man har samlebilag, eksempelvis reiseregninger, som kombinerer bruk av like mva-kontoer ved bruk av forskjellige avgiftskoder for inngående og snudd avgiftsberegning. Et eksempel på et slikt tilfelle er reiseregningsbilag i Tripletex på snudd avgift hvor det posteres på samme momskonto som inngående avgift.

Hva Accountflow jobber med i forbindelse med mva

Utover å få støttet mva-elementene nevnt ovenfor, så vil denne oppgraderingen av mva-modulen føre til at vi får på plass muligheten for at brukere selv skal kunne konfigurere oppsettet.

Vi vil sette opp en basiskonfigurasjon for hvert regnskapssystem, og dersom det vil oppstå behov for å konfigurere egne mva-koder brukt i hovedbok opp mot SAF-T standard og Altinn-rapportering, så skal man kunne konfigurere dette på egen hånd og på tvers av samtlige regnskapssystemer.

Mva-modulen kommer også til å være hurtigere og vil lettere kunne tilpasses for fremtidige utvidelser og justeringer.

Vi vil foreløpig ikke fokusere på å rette opp problemer rundt den forrige rapporten "Skattemelding for merverdiavgift" som gjaldt fra 2021 og bakover.

Andre elementer som vil videreutvikles i mva-modul:

• Støtte for fellesregistrering av mva

• Støtte for nedlasting av XML av mva-melding

• Forbedret kontrolloppstilling for avstemming (Blant annet kode per konto.)

• UI-indikasjon på når du er pålogget ID-porten

• Vesentlige ytelsesforbedringer

Veien videre

Vi forstår at grunnet fokuset på å få gjennomført nettopp disse oppdateringene har brukeropplevelsen av Accountflow noen ganger ikke vært optimal for enkelte klienter.

Vi har ikke glemt at det også finnes særskilte problemer som venter på å bli løst. Disse vil nå selvsagt håndteres med økt konsentrasjon fremover.

Vi takker for tilliten dere viser oss.